Obłędna herbatka u kapelusznika

14 września 2013

SONY DSCOgromnym zainteresowaniem gości festiwalowych cieszyła się Obłędna herbatka u Kapelusznika, inspirowana „Alicją w Krainie Czarów” oraz towarzyszący spotkaniu konkurs kulinarny na najbardziej fantastyczny deser. Wystartowało w nim 6 mistrzów fantazyjnej kuchni, zgłosili 7 potraw. Oceniało je jury w składzie – Irena Szyszko, właścicielka Restauracji „Finezja”, Adam Ołów, właściciel Piekarni „Cymes” oraz Maria Kołodziejska, reprezentująca Bibliotekę Publiczną im. Marii Konopnickiej, organizatora konkursu i spotkania u Kapelusznika. Jurorzy przy ocenie potraw kierowali się trzema kryteriami: wyglądem, smakiem i oryginalną nazwą. Po bardzo burzliwych i wielce smakowitych obradach nagrodę główną przyznali Katarzynie Butkiewicz za Przysmak Kapelusznika, czyli ciasteczka maślane, maczane w czekoladzie, w kształcie torebek herbaty ekspresowej, drugą nagrodę – Annie Łozińskiej za Wyśnione Wzgórza, pyszny deser kawowy nie z tej ziemi, a trzecią – Krzysztofowi Żdżarskiemu za Fasolki Wszystkich Smaków. Wyróżnienia otrzymali: Małgorzata Ptaszyńska, autorka Smokołyków, Anna Gałaszewska za Gruszkowy Pył i Kosmiczne Suflety oraz Krzysztof Aneszko, który upiekł ciasto z Willi Esselingów. Do Obłędnej herbatki u Kapelusznika podano pyszne torty i ciasta z „Cymesu”. Spotkanie uświetnili aktorzy Teatru Żiżo. Gościem specjalnym był pisarz Tomasz Bochiński. Sponsorami nagród w konkursie byli: Restauracja „Finezja” i Piekarnia „Cymes” oraz suwalska Biblioteka Publiczna im. Marii Konopnickiej. cymes finezja1 SONY DSC SONY DSC