Z okazji zbliżających się Świąt Wielkiej Nocy zapraszamy w sentymentalną podróż zorganizowaną przez Pracownię Digitalizacji i Historii Mówionej naszej biblioteki.
Przystanek pierwszy: kuchnia odświętna we wspomnieniach suwalczan.
Co jadano niegdyś na Suwalszczyźnie przy okazji świąt Bożego Narodzenia i Wielkanocy?
Czy przez ostatnie stulecie nic nie zmieniło się, a na świątecznym stole nasze babki i prababki podawały te same dania, którymi zajadamy się obecnie?
Co mogło pojawić się na świątecznym stole małej Marii Konopnickiej?
Czy były jakieś przesądy i tradycje dotyczące świątecznego jedzenia?
Posłuchajcie.
Podcast „Ze wspomnień historie utkane”.
O kuchni, zabawach z dzieciństwa, zmieniającym się mieście, szkole i innych tematach opowiadają Świadkowie Historii nagrani przez Pracownię Historii Mówionej Biblioteki Publicznej im. Marii Konopnickiej w Suwałkach.
Wspomnienia komentarzem opatrzył dr Krzysztof Snarski, etnolog i regionalista z Muzeum Okręgowego w Suwałkach.