„Ze wspomnień historie utkane…”

13 kwietnia 2022

Z okazji zbliżających się Świąt Wielkiej Nocy zapraszamy w sentymentalną podróż zorganizowaną przez Pracownię Digitalizacji i Historii Mówionej naszej biblioteki.

Przystanek pierwszy: kuchnia odświętna we wspomnieniach suwalczan. 

Co jadano niegdyś na Suwalszczyźnie przy okazji świąt Bożego Narodzenia i Wielkanocy?

Czy przez ostatnie stulecie nic nie zmieniło się, a na świątecznym stole nasze babki i prababki podawały te same dania, którymi zajadamy się obecnie?

Co mogło pojawić się na świątecznym stole małej Marii Konopnickiej?

Czy były jakieś przesądy i tradycje dotyczące świątecznego jedzenia?

Posłuchajcie.

Podcast „Ze wspomnień historie utkane”.

O kuchni, zabawach z dzieciństwa, zmieniającym się mieście, szkole i innych tematach opowiadają Świadkowie Historii nagrani przez Pracownię Historii Mówionej Biblioteki Publicznej im. Marii Konopnickiej w Suwałkach.

Wspomnienia komentarzem opatrzył dr Krzysztof Snarski, etnolog i regionalista z Muzeum Okręgowego w Suwałkach.